szeged_logo

2023. 09. 25.

A barna kukák létrehozásának háttértörténete: a Zöld Szeged hulladékcsökkentési kezdeményezése

A barna kukák bevezetésének háttértörténete összefügg a zöld hulladék hasznosításának szükségességével.

Korábban a közszolgáltató a zöldhulladékot a vegyes hulladékkal együtt szállította, ami miatt a zöld hulladék hasznosításra alkalmatlan volt. A városban működő komposztáló üzem csak a kapacitása felét használta ki, és a zöld hulladékot nem tudták megfelelően feldolgozni. A cél az, hogy évente közel 2000 tonna zöld hulladékot gyűjtsünk össze, amiből komposzt készülhet. Ez a komposzt pedig Szeged zöld területeinek ápolásához és gondozásához használjuk fel.

Adatok és tények
A Dél-Alföldi régióban, amelynek része Szeged is, egy átlagos ember évente 325,51 kg szemetet termel. Szeged központú területen mintegy 255.633 ember él, akik évente összesen 83.211 tonna hulladékot generálnak. Ez hatalmas mennyiségű szemét, ami környezetünk számára veszélyt jelentene, ha nem lenne megfelelően kezelve. Ahhoz, hogy ez a szemétmennyiség ne terhelje a környezetünket, a város több mint 40 tömörítő járművet használ a hulladék gyűjtéséhez.

Hogyan működnek a barna kukák?
A barna kukák egyszerű és hatékony megoldást kínálnak a zöld hulladék gyűjtésére. Összesen 26.852 barna színű kuka került kiosztásra Szegeden. Ezekbe a kukákba a lakók fák, bokrok nyesedékeit (maximum 5 cm átmérőjű), lenyírt füvet, lehullott levelet helyezhetik el. Fontos azonban, hogy ezek a kukák ne tartalmazzanak bálakötözőt, drótot, műanyag zacskót vagy egyéb szennyező anyagot.

A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés előnyei
A házhoz menő zöldhulladék gyűjtésnek két fő előnye van. Először is, az üzemeltetése nem jár ökológiai kockázattal, mivel külön gyűjtik és hasznosítják a zöld hulladékot. Másodszor, kevesebb lesz a környezetterhelés, mivel a hulladék szelektív gyűjtésével és komposztálásával kevesebb szemét kerül a lerakókba.