szeged_logo

2023. 09. 25.

4+1 tipp a környezetbarátabb életmódhoz

Az újrahasználat a környezetbarát életmód egyik alappillére, amely segíti a hulladékcsökkentést és az erőforrások takarékosabb felhasználását.

1. Használj újrahasznosítható bevásárlótáskákat
Az egyszer használatos műanyagzacskók helyett válasszunk tartós és újrahasznosítható bevásárlótáskákat. Tartsunk mindig egyet a táskánkban vagy az autónkban, hogy elkerüljük az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát.

2. Kerüld az egyszerhasználatos evőeszközöket
Az egyszer használatos műanyag evőeszközök és edények sokszor kerülnek a szemétbe. Vásároljunk bambusz vagy rozsdamentes acél evőeszközöket, és használjunk üveg vagy rozsdamentes acél edényeket az étel tárolására. Ezek a tartós és újrahasznosítható eszközök hosszú távon pénzt is megtakarítanak.

3. Komposztáljuk a konyhai hulladékot
Mint arról, korábbi cikkünkben is írtunk a komposztálás segít csökkenteni a konyhai hulladék mennyiségét. Gyűjtsük a zöldség- és gyümölcshéjakat, kávézaccot és egyéb szerves anyagokat, majd használjuk fel őket komposztként a kertünkben vagy növényeink táplálására. A komposztálás nemcsak környezetbarát, hanem hasznos is a talaj számára.

4. Használjuk újra az üres üvegeket és üdítős palackokat
Az üres üvegeket és üdítős palackokat ne dobáljuk el! Inkább mossuk ki és használjuk újra őket víz vagy ital tárolására. Az ilyen tartályok újrahasznosítása segít csökkenteni az egyszer használatos műanyag palackok használatát.

+1. Kézműveskedés újrahasznosított anyagokból
Az újrahasznosított anyagokból készített kézműves projektek lehetnek szórakoztatóak és kreatívak. Például készíthetünk papír szalvétabevonatokat régi újságokból vagy öreg farmerből divatos táskát.