szeged_logo

2023. 09. 25.

Hulladékfajták kategorizálása: különbség a zöldhulladék, szelektív hulladék és kommunális hulladék Között

A hulladékok környezeti hatásai miatt kulcsfontosságú, hogy megfelelően válogassuk és kezeljük őket.

Zöldhulladék
A zöldhulladékot szigorúan barna színű kukákban kell gyűjteni. Ide tartoznak a fák és bokrok nyesedékei (maximum 5 cm átmérőjű), lenyírt fű, valamint a lehullott levelek. Fontos tudnivaló, hogy a zöldhulladék NEM tartalmazhat földmaradványt, nádat, tuskót, konyhai hulladékot, állati melléktermékeket, forgácsot, fűrészport vagy bármilyen szelektív vagy kommunális hulladékot.

Azért van szükség a zöldhulladék elkülönítésére, mert ebből komposztot készítenek a hulladékgyűjtő társaságok. A komposztot pedig használják Szeged zöld területeinek ápolásához és gondozásához.

Szelektív hulladék
Dél-Alföldön a sárga kukákban kizárólag papír, fém és műanyag hulladék helyezhető el!

Papír esetében elfogadott anyagok: könyvek, füzetek, újságpapír, magazinok, csomagolópapír, hullámpapír, borítékok, irodai papírok és szórólapok. Tilos azonban a síros vagy szennyezett papírok, például zsíros, olajos vagy ételmaradékos papírok, valamint műanyag borítók, indigópapír, faxpapír, használt egészségügyi papírok, pelenkák, használt papír zsebkendők és szalvéták stb.

Műanyag hulladék esetében elfogadottak: PP és HDPE jelzésű tisztítószeres flakonok, háztartási fóliák (szatyrok, csomagolófóliák), ásványvizes és üdítős PET palackok, valamint azok kupakjai, többrétegű italos kartondobozok. Tilos viszont a CD lemezek, fogkefék, műanyag játékok, hungarocell, vajas vagy tejfölös dobozok és egyéb szennyezett műanyaghulladékok szelektív gyűjtése.

Fémhulladék esetében elfogadottak: fém üdítős, energiaitalos, alkoholos és élelmiszeres dobozok, például konzervek. Tilos viszont a háztartási gépek, elektronikai hulladékok, festékkel vagy vegyszerekkel szennyezett fémdobozok, valamint a hajtógázas flakonok (dezodorok, hajlakkok stb.) szelektív gyűjtése.

Kommunális hulladék
A kommunális hulladék olyan, ami sem a zöldhulladékba, sem a szelektív gyűjtésbe nem tartozik és komposztot sem lehet belőle készíteni. Ide tartozik a konyhai hulladék, az állati melléktermékek, a műanyagok és papírok, amik nem felelnek meg a szelektív hulladék szabályainak, valamint minden más, a mindennapi életből származó szemét.