szeged_logo

2023. 09. 25.

Hulladékkezelés Európában és Magyarországon

Csak Magyarországon majdnem 4 millió tonna háztartási hulladék keletkezik évente! Ezt képzeljük el: 138 darab, utasokkal teli csuklós busz tömege.

Egy ennyi buszból álló karaván hosszabb lenne, mint a szegedi Tisza Lajos körút egyik végétől a másikig, miközben több, mint 14 000 ember utazna a buszokon, ami nem sokkal kevesebb, mint a város lakosságának egytizede! Nem meglepő hát, hogy ennyi hulladék kezelése korántsem egyszerű feladat, ezért a Földön sok helyen ez nem is megy problémamentesen!

EU szeméttermelésének adatai
Az EU-ban évente 2,2 milliárd tonna hulladék keletkezik. Ennek több mint negyede (27%) települési hulladék: az önkormányzatok által gyűjtött és kezelt, főként a háztartásokban keletkező hulladék. Az adatok szerint a keletkezett hulladék mennyisége és kezelésének módja nagyon eltérő a tagállamokban, de elmozdulás történt a több újrahasznosítás és kevesebb hulladéklerakás felé.

A hulladék mennyiségének és a környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében az EU ambiciózus célokat fogadott el az újrahasznosítás és a hulladéklerakók terén. Például Európában a kommunális hulladék 49,6%-át komposztálták vagy újrahasznosították 2021-ben, ez 3,6 százalékpontos növekedés 2017-hez képest.

Mennyi idő míg lebomlanak a hulladékok a természetben?
Az ember alkotta tárgyaknak hosszú, sőt, évszázados élettartamuk van a természetben. Például, egy PET palack elképesztően tartós, akár 450 évig is eltarthat, mielőtt teljesen lebomolna, és hasonlóan hosszú időbe telik, hogy egy műanyag szatyor, mely akár 1000 évig is képes megtartani eredeti formáját.

A tejes kartonok és italos dobozok sem maradnak el, hiszen legalább 5 évbe telik, mire a természet fokozatosan lebontja őket. Éppen ezért fontos, hogy mindenki tudatosan cselekedjen, és szelektíven gyűjtse a hulladékot, hogy hozzájáruljunk a környezetünk védelméhez és egy fenntartható jövőhöz.