szeged_logo

2023. 09. 25.

A műanyag szatyrok ködös valósága: a környezetvédelem kihívásai az EU-ban

Az európaiak átlagosan évente mintegy 200 műanyag szatyrot használnak, amelyeknek a többsége egyszeri használat után a kukában végzi.

Az egyszerű és praktikus műanyag szatyrok a mindennapjaink részévé váltak, de sajnos hatalmas környezeti problémákat okoznak.

Műanyag szatyrok környezeti hatásai
Minden évben 8 milliárd műanyag szatyor szennyezi a környezetet az EU-ban. Sok közülük a természetes vizekbe kerül, ahol az apró részecskéik a vízi állatok szervezetébe, végül pedig az élelmiszerláncba jutnak.

Világszerte az óceánokban több milliárd tonna műanyag hulladék található, amelyekből az óceáni áramlatok mozgása eredményeként hatalmas lebegő műanyag szigetek alakulnak ki, mint például a Csendes-óceánban található óriási sziget.

Műanyag szatyrok lebomlása
Sok műanyag szatyrot úgy hoznak forgalomba, hogy azok biológiailag lebomlanak, és nem károsítják a környezetet. Azonban ezek az úgynevezett „oxo-biodegradációs úton lebomló” szatyrok olyan mikrorészecskékből állnak, amelyek láthatatlanul szennyezik a környezetet a lebomlás után, miközben azt sugallják, hogy semmilyen környezeti terhelést nem jelentenek.

Az EU most szigorúbb szabályokat vezet be az ilyen szatyrok címkézésére és használatára vonatkozóan, hogy megvédje környezetünket a láthatatlan veszélyektől. Az Európai Bizottság továbbá vizsgálja azt is, hogyan lehetne visszaszorítani az ilyen szatyrok használatát és növelni a tudatosságot azok környezeti hatásairól.